Elevii de la API au reeditat Experimentul lui Eratostene

Prof. Mirel Matyas,
Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău

Toamna a debutat din punct de vedere astronomic, astăzi 23 septembrie 2015, odată cu echinocțiul de toamnă. Fenomenul astronomic ce a avut loc la ora 11.20, reprezintă momentul în care Soarele în mișcarea sa aparentă pe bolta cerească ajunge în ”punctul autumnal” – punct de intersecție dintre ecliptică (orbita mișcării aparente a Soarelui) și ecuatorul ceresc. La acestă dată, razele Soarelui cad perpendicular pe ecuator, ziua este egală cu noaptea pentru toate latitudinile, cu excepția polilor nord și sud. Astăzi Soarele a răsărit și a apus exact în punctele cardinale est și vest. Începând din această zi, durata zilelor va începe să scadă (și a nopților va începe să crească) până la data de 21 decembrie când are loc solstițiul de iarnă.
Echinocțiul de toamnă a reprezentat pentru clasa a IX-a B a Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, un prilej de a pune în practică noțiuni elementare de matematică, prin reeditarea Experimentului lui Eratostene de determinare a circumferinței Pământului.
Eratosthenes din Cyrene a fost un renumit matematician, geograf și astronom antic grec, care a devenit celebru prin calcularea în secolul III, î.Hr. a circumferinței Pământului. În timpul solstițiului de vară (21 iulie) la ora 12, a observat că în localitatea Assuan, Soarele este la nadir – adică razele Soarelui cad perpendicular pe sol și corpurile nu lasă umbră. Localitatea Assuan este situată pe Tropicul Racului, acolo unde la solstițiul de vară soarele cade perpendicular pe sol. În acceași zi și la aceeași oră, la Alexandria un turn lasă o umbră ce reprezintă 1/50 din circumferința unui cerc. Știind că distanța dintre Assuan și Alexandria este de 5000 de stadii grecești (o stadie = 185 metri), Eratostene a calculat folosind regula de trei simplă, că Pământul are o circumferință de aproximativ 252.000 stadii, adică 39.690 km. Valoarea obținută este foarte apropiată de valoarea reală de 40.008 km, eroarea se explică prin faptul că cele două localități nu sunt situate pe același meridian, între ele existând o diferență de 2 grade.
Grație unui grup de profesori din Grecia, Experimentul lui Eratostene este reeditat în zilele noastre de către elevi din întreaga lume. Experimentul se poate realiza la solstiții sau la echinocții și ceea ce este interesant din punct de vedere educațional, este faptul că poate fi realizat în comun de către elevi din școli diferite, din țări diferite. Singura condiție este ca acele școli să fie situate pe meridiane apropiate pentru a avea erori de calcul cât mai mici. Practic, școlile care doresc să participe la experiment, se înscriu pe platforma proiectului (www.eratosthenes.ea.gr) cu datele locului de observație (longitudine și latitudine). Organizatorii grupează școlile în funcție de meridianul pe care se află și trimit tuturor acestor școli un fișier excel cu datele respective. Au loc diferite contacte între școli, făcându-se un schimb de date.
Experimentul în sine, constă în măsurarea umbrei pe care o lasă un băț vertical (gnomon) cu o lungime de 100 cm, pe sol, la echinocțiul de toamnă (sau de primăvară), atunci când Soarele este la nadir. Cunoscând lungimile laturile triunghiului dreptunghic format de gnomon și umbră, se poate calcula valoarea unghiului de la vârful acestuia (unghiul dintre gnomon și linia imaginară ce unește vârful gnomonului cu vârful umbrei). Valoarea acestui unghi este comunicată școlilor partenere, iar diferența dintre valoarea unghiului școlii situate mai la nord și a celei situate mai la sud, reprezintă unghiul la centrul Pământului ce subîntinde un arc de cerc egal cu distanța dintre cele două puncte de observație. Acum mai rămâne ca pe baza regulii de trei simplă, să fie calculată valoarea circumferinței Pământului.
Astăzi, 23 septembrie 2015, cu ocazia echinocțiului de toamnă, elevii calsei a IX-a B (profil matematică-informatică) având-o ca dirigintă pe doamna profesoară Făgărași Anca, au realizat sub coordonarea profesorului de matematică Mirel Matyas, Experimentul lui Eratostene. Au fost folosite două instrumente confecționate la atelierul școlii, grupele de elevi obținând pentru lungimea umbrei valori cuprinse între 103 și 113 cm. Există evident erori de măsurare, date de imperfecțiunea instrumentelor. Însă acest fapt contează mai puțin, important este că elevii au avut ocazia să colaboreze pentru realizarea unui experiment științific. Valoarea media a măsurătorilor lor, aceea de 107 cm pentru umbra gnomonului, dă o valoare a circumferinței Pământului de 40098,174 km. Pentru moment s-a făcut raportarea la ecuator, urmând ca în zilele următoare, în funcție de datele primite de la celelalte școli (din Ungaria, Grecia, Turcia și România) să fie calculată din nou valoarea circumferinței Pământului.
Experimentul lui Eratostene reprezintă prima activitate din cadrul proiectului educațional ”Orizonturi Științifice”, proiect coordonat de profesorii Mariana Banto și Mirel Matyas. În acestă săptămână vor mai avea loc activități ce se desfășoară sub genericul ”Noaptea Cercetătorilor” – în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și respectiv ”Nocturna Bibliotecilor” – în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj.

One Thought to “Elevii de la API au reeditat Experimentul lui Eratostene”

  1. Anonim

    O problema de interes se refera la ceea ce a reprezentat ridicarea, de multe ori abuziva/ilegala, a autovehiculelor din Zalau, efectuata de Politia Locala Zalau (aflata in subordinea Consiliului Local Zalau), in colaborare cu S.C.Doralex Euro S.R.L. Zalau (administrator Fizesan Ioan). La plangerile celor nedreptatiti, instanta, in special Tribunalul Salaj. a admis plangerile si a dispus prin sentinte definitive ” obligarea S.C. Doralex Euro S.R.L.sa restituie petentilor suma pe care acestia au achitat-o pentru eliberarea autoturismului”. Desi s-a inaintat societatii respective sentinta si solicitarea de restituire a sumei, cu toate documentele necesare, administratorul firmei, dupa ce ne-a luat cu japca banii, ne sfideaza in continuare, permitandu-si sa nu raspunda in nici un fel solicitarii noastre. Pe ce s-o fi bazand ? Desigur vom apela la executarea silita a administratorului firmei care se ” da ascuns” in casoiul de pe str. 22 Decembrie 1989, nr 233, inconjurata de utilajele cu care ne-a batjocorit. Bineinteles, ca va avea mult mai mult de platit, incepand cu onorariile avocatului/expertului, continuand cu daune , inclusiv dobanda pentru banii luati cu japca, pe care i-a folosit mai mult de un an.

Leave a Comment